top of page

6 Şubat Depremleri Kapsamında
KADIN ÖRGÜTLERİNİN AFET MÜDAHALE ETKİSİ ARAŞTIRMA RAPORU

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen büyük depremler, milyonlarca insanın hayatını derinden etkiledi. Bu felaket, yalnızca fiziksel yıkıma neden olmakla kalmadı, aynı zamanda toplumsal ve insani krizleri de derinleştirdi.

Afet müdahale sürecinde kamu kurumları ve büyük insani yardım kuruluşlarının merkeziyetçi ve standartlaşmış yöntemleri bazı alanlarda eksiklikler yaratırken, kadın örgütleri hızlı, esnek ve toplumsal cinsiyete duyarlı müdahaleleriyle sahada kritik bir rol oynamıştır. Yereldeki kadın örgütleri, cinsiyete duyarlı yaklaşımları, dayanışma ağları ve mikro müdahaleleri ile afet sonrası toparlanma sürecine büyük katkı sağlamış ve yardım faaliyetlerinde çok önemli bir rol oynamıştır.

Bu rapor, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren 8 kadın örgütü, 5 yerel kadın topluluğu ve sivil toplum kuruluşlarında çalışan kadınlarla yapılan görüşmeler, anketler ve odak grup görüşmeleri temelinde hazırlanmıştır. Raporun olası yeni afet ve krizlere karşı daha dayanıklı toplumlar için kadın örgütlerinin güçlendirilmesine vesile olmasını dileriz.

rapor kapak.jpeg
Ekran Resmi 2025-02-05 16.19_edited.jpg

Göçmen Kadın Destek Projesi

Proje, Türkiye’den Belçika’ya göçen kadınların hukuk alanında yaşadıkları sorunların tespitini, bu sorunlara dair çözüm üretilmesi için savunuculuk yapmayı ve kadınların toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu güçlendirmenin yöntemlerini belirlemek amacıyla kadınlarla birebir ve odak grup görüşmeleri yapıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar hem Türkiye’de hem de Belçika’da yaşadıkları dar çevreler içinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayanan sorunları konuşacak güvenli alanlar bulamıyor. Proje kapsamında, bu sorunları konuşmalarını sağlayacak güvenli alanlar inşa etmek üzere interaktif ve alternatif yöntemler kullanarak bir eğitim/atölye içeriği geliştirmeyi hedefliyoruz. Projeyi Brüksel Saint Groupe Josaphat desteğiyle gerçekleştiriyoruz.

Adıyaman'da Feminist Afet Müdahalesi Örneği

​​"Feminist insani müdahale, herkes için adaleti barındıran bir sistem yaratarak insani yardım sektörünü hiyerarşiden kurtaracak katalizör ve dönüştürücü olma potansiyeline sahiptir."

Adıyaman Sivil Toplum Dayanışma Grubunun bir üyesi olarak Adıyaman’daki çalışmalarımızı yereldeki sivil alan oyuncularıyla dayanışma içinde sürdürüyoruz. Bu dayanışmadan pek çok ortak üretim çıkartıyoruz. Bunlardan biri de "Adıyaman Sivil Toplumu Anlatıyor" kitabı oldu. Kitaba bir yazıyla katkı sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. 

Afet bölgesinde aylarca yaptığımız çalışmalarda tutumumuzun “feminist” olduğunu biliyorduk ama “feminist insani yardım, feminist afet müdahalesi” gibi kavramları çok sonradan öğrendik. Kadın örgütleri olarak yerelde güçlü olmalıyız ki olası afetlere hızlı ve etkili çözümler üretebilelim. Peki ama insani yardım dünyası buna olanak tanıyor mu? Feminist yaklaşım burada dönüştürücü bir rol üstlenebilir mi? Bu yazıda kendi saha deneyimlerimizi dünyadaki feminist insani yardım tartışmalarıyla tekrar okuyarak anlatmaya çalıştık. Sivil alan ve insani yardım alanına faydalı olmasını dileriz. ​

Kitabın hazırlanmasında katkısı olan herkese çok teşekkür ederiz.

Çember Sivil İnisiyatif Derneği ©2025

bottom of page